It is currently Sun May 19, 2013 9:06 am Advanced search

Fabricki crtezi aviona

This is the place for all modellers out there! Show us your own scale models, experience in modelling etc. and see what we've already got here.
Mesto posvećeno ljubiteljima maketarstva. Redovno posećujte ovaj forum jer uvek imamo nešto novo za vas!

Moderator: cherny

Postby flanker » Sat Sep 02, 2006 9:31 am

meni bi trebali crtezi sa presjecima... a jedna firma mi pada na um
neki crveni krilasi bi jednog dana nesto uradili...
flanker

Postby dagger » Sat Sep 02, 2006 10:57 am

Svetozare, alavi stvore!
Daj bre da otvorimo fabriku i pravimo od svakog artikla po 1000 kom!
Ti si bas optimista! :-D
Ako je Nesi trebalo toliko vremena da izbaci nove makete, koliko ce li nama trebati da uradimo jedan recimo Galeb ili Jastreb!
Mada...pade mi na um nesto...pisem ti mail pa ko zna... :twisted:
Tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi...Grunf,Alan Ford
dagger

Postby flanker » Sat Sep 02, 2006 7:51 pm

Ima ljudi koji posjeduju fabricke crteze za mnogo nasih mlaznjaka..ali oni iz meni nepoznatih razloga nikada nisu objavljeni (a objavljuju se crtezi stranik aviona sirom svijeta i prave se makete ...)
Ajde da bas ne trazimo fabricke..nek budu to uprosceni crtezi koji su bazirani na fabrickim al nema ni toga.
Nekad su jednostavnije crteze objavljivali (najcesce kao profil) u Glasniku RViPVO Micevski,Kolo i drugi...
Evo cekam A. Kola da nam pomogne jer vjerujem da ima najvecu zbirku u nasoj zemlji...
flanker

CT

Postby GM » Sun Sep 17, 2006 5:52 pm

Neka mi neko posalje 'fabricki crtez' bilo kojeg stranog aviona. Castim!
Razlika izmedju crteza aviona sa (naprednog) zapada i nasih (amaterskih) je u tome sto su strani crtezi obicno uradjeni na nekom visem nivou kvaliteta. A sto se tice tacnosti, nisu ni oni tacni.
To tvrdim jer sam na primer radio (ne i zavrsio) maketu F-18 u razmeri 1:16 te sam, kao i svi samograditelji, posao u potragu za informacijama. Nasao sam puno crteza ali ni jedan nije bio tacan sto bi se moglo pretpostaviti ako se radi o crtezu radjenom na osnovu 'fabrickog' crteza.
Ostro oko brzo uoci manje i vece greske.
Uocavaju se greske i na modernim maketama koje su opet bazirane na masi podataka, crteza, fotografija. Sve je to priblizno ali za vecinu maketara u sustini i nebitno, jer maketa je dobra i konturno tacna a greske, osim ako nisu enormne, niko ne moze ni da vidi. Dakle, sto manje znam, manje boli.

Tako je i sa nasim crtezima, dobri su, ali nisu potpuno tacni. Crtreza nasih aviona nema puno i uglavno se radi o nekoliko ljudi-amatera koji su se time bavili. Svako moze, uz malo vremena, da nadje greske. Posto se i sam bavim crtezima (uz ograniceno vreme), da navedem primer jedini crtez naseg Soko-522 kojega je uradio M.Micevski. Cak je i kopija izlozena u muzeju. Covek bi ocekivao da barem muzej ima pristup necem originalnom a 522 je odavno van kategorije 'tajni'. Na tom crtezu, trup aviona iz pticje (zablje) perspektive, iza kabine prema repu, je pretstavljen kao blago zakrivljenje. U stvarnosti, trup je prava linija. Ko ima vremena slike i crtez 522 moze da proveri.

To je samo jedan primer.

Zatim, verovatno da nas ima odredjen broj koji smo se dokopali VTUP za nase avione. Tu takodje ima crteza, ali ni ti crtezi nisu originalni vec imaju greske. Jedino sto mogu da verujem da je verodostojno su odredjene dimenzije koje su tamo date. Medjutim, cesto su dimenzije sturo navedene. Na primer, kada se kaze duzina aviona nije uvek jasno da li se misli na ukupnu duzinu aviona (recimo kod Orla od pito cevi do kraja repa), ili se misli na nesto drugo. Cesto je u pitanju 'nesto drugo'.

Na kraju, sva ta prica nije toliko bitna za manje razmere ukljucujuci do 1:32. Za 1:32, neko ko radi maketu bi vec morao da potrosi puno vremena i da nadje puno materijala da bi napravio dobar crtez a potom i dobru maketu.
GM

Crtezi

Postby GM » Sun Sep 17, 2006 11:21 pm

Da ne bude da odvlacim temu na drugu stranu, mozda bi trebalo otvoriti novu temu sa ovakvim sadrzajem, ali da dodam jos jedan primer. Iako ovavki detalji nece interesovati vecinu, ipak je tu i 'manjina':

http://rides.webshots.com/photo/4210319 ... 7692qoOVJn

Belom linijom na fot. 25001 je izvuceno kako je otprilike izvrsena modifiakcija trupa u zavrsnoj seriji

http://rides.webshots.com/photo/4210319 ... 7692CXpXRv

sto se donekli moze videti na ovoj (ugao nije idealan ali dobija se ideja):

http://rides.webshots.com/photo/4210319 ... 7692hjkQsT

Na gornjem linku je korekcija zadnjeg dela trupa Orla. Gornji crtez je objavljen u Aero-Svetu i tada je bio najbolji crtez Orla do koga je vecina 'obicnih' ljudi mogla doci.
Kasnije mi ja za oko zapala ova netacnost. Posto se i sam bavim izradom makete Orla, pitao sam se na koji je nacin izvrsena modifikacija trupa predseriju u zavrsnu seriju kako bi se napravilo mesto za veci izduvnik kao posledica ugradnje komore za dodatno sagorevanje.
Isprva sam mislio (isto kao i autor originala) da je motor jednostavno produzen a trup prosiren. Medjutim to nije tacno.
Trup je jednostavno skracen. Zadnji deo trupa se na predseriji 'ravna' sa donjim uglom zadnje ivice repa a na zavrsnoj seriji je otprilike na pola kormila. Ako se pogleda slika aviona predserije, moze se videti da je modifikacija izvrsena tacno po panelnoj liniji na tom mestu.
Na taj nacin je trup 'prosiren'. Lukavo?
Kao sledeci primer moze se navesti crtez Galeba koji je takodje uradio Micevski a na osnovu koga su kasnije uradjene mnoge 'kopije'. Na zalost na tom crtezu ima nekoliko kardinalnih gresaka a prva je netacnost plana krila. Ko malo zna pojmove iz aerodinamike moze na osnovu VTUP-a (ima ga na ABG) da rekonstruise tacnu geometriju krila. Napadna ivica je pod vecim napadnim uglom nego zadnja ivica krila, dok je na crtezu to obrnuto. Vrlo je malo aviona sa 'ravnim' krilima kod kojih je to inace slucaj (inverzna geometrija-Primer Berkut ali radi se o avionu sa strelastim krilom).
Takodje trbuh G2 je predstavljen isuvise krivo, tako da avion jednostavno izgleda neskladno.

Jos jednom, izvinjavam se zbog skretanja sa teme iako ne potpuno, jer se ipak radi o crtezima.
GM

Postby flanker » Mon Sep 18, 2006 12:25 pm

-Neka mi neko posalje 'fabricki crtez' bilo kojeg stranog aviona. Castim! -

vjerovatno nisam upotrijebio tacan termin..ali vecina maketara isto tako
zove crtez koji vodi porijeklo iz fabrike aviona,ima one presjeke i gomilu
drugih informacija a iza njih stoji potpis fabrike.
Sjecam da je na internetu bio otriginalni crtez Corrsaira...
Ali da ne idemo od teme ..rekao sam da bi bilo dobro imati crteze
domacih aviona kao sto postoje crtezi ruskih i drugih aviona
na ovom sajtu.
http://win.www.airwar.ru/other/draw_fn.html
Dakle na tom sajtu se svakodnevno skaupljaju svi crtezi koji se objave
u knjigama casopisima i raznim drugim publikacijama a tvrdim da je jedan dio
njih nastao na osnovu originalnih suhojevih i migovih crteza(narvno
ima tu gomila potpuno netacnih crteza )
Dakle za neke starije letjelice mig i suhoj zu dali dozvolu objavljivanja
-preradjenih crteza- tj. crteza sa kojih su skinuti osjetljivi dijelovi
ali to sto je skinuto i nije od znacaja za maketare.. to je bilo dostupno
znacajnijim Rusima (znacajnijim u svijetu vaduhoplovne publicistike) i oni su
ih objavili...Ko prati casopise AiV,AiK,MA zna i o kojim ljudima govorim.
Ne mogu se tacno sjetiti od kog datuma postoji takava mogucnost ali mnogi
ruski -crtaci- su znacajno izmjenili sopstvene crteze i poceli ih objavljivati.
KAd uporedite stari i novi crtez npr. Su-15 od Valerija Pankova jasno vam je
koliko je ta okolnost uticala na -tacnost- crteza(Valeri je kao i nekoliko
drugih ru. autora priznao svoje ranije greske i uticaj fabrickih crteza na njegova
nova djela).

Zasto se tako nesto nebi moglo desiti i sa nasim avionima? Nemojte mi reci da
je Strsljen super cuvana tajna,pa se ne smiju objaviti malo komplikovaniji
crtezi od onih koje smo nekad gledali po Frontu,Galsniku RViPVO
(ali kamo srece da smo bar te crteze sakupili iz tih casopisa)

Evo sad zna li se na osnovu kojih crteza su radili Yumo maketu G4 ?
Na osnovu do sad objavljenih sigurno nisu.Inace maketa je odlicna
i ubjedjen sam da su momci imali pristup mnogo ozbiljnijim crtezima
od ovih koje mi mozemo naci na netu.

Dakle zakljucak ne samo da nemamo fabrickih niti preradjenih crteza nego nemamo
dovoljno ni tih -amaterskih-

Ovaj topic je vrlo vazan(vjerujem svim maketarima)i zahvalan sam svima na ucescu
samo nastavimo:)

P.S. Vise ljudi posjeduje crteze iz Sokola iz Mostara (kasnijih YU mlaznjaka)
i sa tim se otvoreno hvale po forumima a zasto li to ne zele da objave nije
mi bas jasno.Ako su pare u pitanju pa vjerujem da bi im svaki ozbiljniji
casopis platio razumnu cijenu za bar -preradjenu verziju-.
flanker

Crtezi

Postby GM » Wed Sep 20, 2006 1:58 am

Jos nesto da dodam u vezi crteza aviona. Da se korigujem: tacno je da postoje fabricki crtezi aviona koji mogu da se nadju na internetu ili po knjigama. Radi se mahom o avionima iz II Sv. rata. Ti su crtezi uprosceni ali se cesto uzimaju kao polazna osnova za detaljnije crteze. Profili ili poprecni preseci se retko mogu naci a da poticu iz fabrike.
Sto se novijih aviona tice tu se ne moze naci dobra dokumentacija iako i za novije avione postoji odredjen broj podataka na osnovu kojih se moze uraditi relativno dobra maketa. Sve zavisi do kojeg nivoa tacnosti modelar misli da treba da 'ide'.
Pa da navedem par primera.
Recimo P47 tanderbolt. I danas nalazim na odlicne crteze (visokog kvaliteta) na kojima se ponavlja greska na koju je skrenuta paznja u jednom od nasih maketarskih casopisa a to je detalj mitraljeza. Na P47 ih je osam, cetiri na svakom krilu. Mogu se naci crtezi gde su mitraljezi rasporedjeni tako da prate napadnu ivicu krila. U stvarnosti mitraljezi su rasporedjeni horizontalno. Za nekoga je ovakav detalj nebitan, dok za nekoga ko tezi perfekciji se radi o velikoj gresci.
Sto se tice 'fabrickih' crteza nasih aviona, oni se mogu naci u VTUP koji su dostupni na sajtu ABG. Kao primer jednog od losijih (oskudnijih), izdvajam crtez i VTUP-a aviona Soko-522:

http://news.webshots.com/photo/41192315 ... 7692EtZBmy

Ovde ponavljam predjasnju konstataciju da je trup u zadnjem delu pretstavljen zakrivljen (plan ili gornja perspektiva) dok je u stvarnosti trup iza kabine prav "kao strela" sto se moze videti na ovoj slici:

http://news.webshots.com/photo/41192315 ... 7692TOSszJ

I tako bi mogli do sutra ...
I jos jednom, greske ovakvog tipa za nekoga su zanemarljive a za nekoga nisu.
Poenta ovoga pisanja je u sledecem: cesto naizgled dobar crtez moze da bude pun gresaka i obrnuto. U principu ne treba verovati ni jednom i za one koji se bave samogradnom (a takvih je malo) smatram da osim strpljenja moraj da imaju i ostro oko tako da uvek treba sakupiti sto vise materijala-referenci (knjiga, crteza, fotografija, mera itd) da bi se dobio sto bolji rezultat. Ofrlje odradjen posao u tom slucaju ce se vrlo lako pokazati na zavrsnom proizvodu-maketi.
GM

Postby cherny » Wed Sep 20, 2006 7:59 am

Potpuno se slazem sa GM-om. Samo uporedjivanje maketa sa crtezima je nedovoljno, bez proucavanja fotografija aviona, jer se tek na fotografijama nekada vide prave proporcije nekih detalja i njihov medjusobni odnos. A sto se tice pogresnih crteza, jedan od drasticnijih primera je i Airfix Fairey Battle u 1/72 koji je radjen po crtezima prototipa i stoga neupotrebljiv za izradu serijskog aviona bez mnooogo rada. A sto se tice P-47, u 1/72 je tek Tamiya izvela mitraljeze kako treba.
cherny
Super Operater

Postby flanker » Wed Sep 20, 2006 5:20 pm

-treba sakupiti sto vise materijala-referenci
(knjiga, crteza, fotografija, mera itd) da bi se dobio sto bolji rezultat-

e da ,upravo tako.
Redosled u izradi mastera bi trebao biti ovaj (bar cu ja tako raditi
na mom novom masteru jednog ru. multifunkcionalnog mlaznjaka)

najbolji dostupni crtez (plus izmjene koje sam na njemu napravio)
dakle potreban je crtez koji nije nastao samo na osnovu osnovnih mjera:duzina
i raspon krila.
dobijem polazni master
a onda uz pomoc nekoliko stotina fotografija
ispraljam taj master(ako je potrebno)
dobijem drugi master i fotografisem ga
fotografije podijelim sa jos nekoliko strucnjaka za taj tip aviona
i iskreno ocekujem da budu surovi (jer ne trebaju mi pohvale vec prava
kritika)
e poslije toga ako je potrebno uradim i konacni master
sve traje dugo,malo se placa ali i ne mislim da od ovog dobijem platu
sve je to samo hobi zato se i radi kad,kako i sta hocu
E onda se taj master pretvori u dijelove koje izliva jedna BG firma

Ali opet se vratimo na temu domacih aviona moramo imati neki razumno
tacan crtez za polaznu osnovu. Mi to na zalost u vecini slucajeva nemamo
a za hiljade drugih stranih aviona imamo.
A razlozi?
mozda nemamo dovoljno tehnickog znanja pa nemamo ni dobrih crtaca
mozda se to kod nas ne cijeni i ne placa pa nece niko to ni da radi
a mozda sami vise volimo da crtamo nesto drugo a ne domace avione?
A oko fabrickih crteza ako MJV nema to ja stvarno ne znam ko bi trebao
da ima..Moguce je da se sve cuva u onim velikim zelenim sanducima
koji su preteski da se preturaju pa niko nece da se znoji bez
prijeke potrebe. NIje to smao slucaj sa ovim muzejom mnoge nase
arhive imaju isti problem (cuvanja dokumenata) .

Evo ASF ima nekoliko clanova iz MJV,imamo i drugih vrhunskih poznavalaca
domace tehnike,izuzetnih kompjuterasa pa jel zivim u zabludi kad kazem da
ocekujem neko pomjeranje na bolje na tom planu?
flanker

Domaci Crtezi

Postby GM » Wed Sep 20, 2006 9:44 pm

Da odgovorim flankeru a u vezi crteza domacih aviona. Ako nisi vec pogledao, pogledaj VTUP Orla na ABG. Crtezi koji tamo stoje su vrlo dobri a greske su neznatne (mozda detalji). Takodje imas i osnovne dimenzije a takodje i dimenzije za recimo tacno crtanje krila. Profil trupa je uradjen korektno. Ti se crtezi mogu importovati u neki od CAD paketa i preko njih iscrtati novi crtez i potom korigovati na osnovu tehnickih podataka.
Sto se tice profila ... sto se tice nasih aviona ima dovoljno fotografija da se napravi pocetni set profila. Ponekad je potrebno posmatrati nekoliko fotografija istog dela aviona iz nekoliko razlicitih uglova da bi se dobila tacna pretstava.
Potom se moze napraviti 'prototip' model koje se onda mora naknadno korigovati onako 'odoka' sve dok model na oko izgleda korektno. Kao sto si i sam predlozio, najbolje je takav model (ako se vec radi u seriji) sastaviti, slikati iz vise uglova i poslati ljudima koji misle da mogu da ocene tacnost i da budu, kao sto si rekao, realni u oceni. Ja sam par puta neke ljude tako korigovao ali cesto puta se sujeta nadje ispred kao stit umesto da se kritika prihvati ili barem razmotri.

Kao najbolja referenca smatram da su najbolje licne fotografije. U prvom redu sto danas u digitalno doba mozes da ih posmatras u originalnoj rezoluciji sto nije uvek slucaj sa onima koje se objavljuju na internetu. Zatim, kada slikas sam, mozes uvek da odaberes najidealniji ugao.

Necu da ponavljam ko je kod nasio radio, na primer, maketu Orla ali sam na par meca dao svoju licnu ocenu koja je maketa dobra a koja nije. Cak se i na maketi Orla koja je izlozena u muzeju mogu naci greske. Covek bi pomslio da su barem te muzejske velike makete radjene po nekim dobrim crtezima i sa nekim vestim rukama. Ali eto cak i u takvim situacijama greske se prave.
GM

Next

Return to Modeling / Maketarstvo